Boodschappen doen zonder plastic? Team pLESStic! gidste vandaag Zero Waste Tour Breda

Duurzaam leven wil haast iedereen wel, zeker nu er steeds meer aandacht is voor de gezondheid van onze planeet. Toch lijkt in deze moderne tijden een lege afvalbak haast onhaalbaar. Burgerbeweging Zero Waste Nederland laat zien dat het wél kan en neemt inwoners mee op pad. In dit kader organiseerden ze vandaag, 20 november, wel 23 Zero Waste Tours tegelijkertijd, op locaties in heel Nederland. Een lokale gids, Marnix van Team pLESStic!, ik dus, liet zien hoe je verpakkingsvrij boodschappen kunt doen, vaak bij bijzondere lokale ondernemers.

Als initiatiefnemer van de Zero Waste Tour in Breda, vind ik het belangrijk om plasticvrij boodschappen te doen. Je denkt veel te moeten veranderen in je leven om minder afval in huis te halen, maar niets is minder waar. Het gaat om een nieuw patroon aanleren van hoe inkopen doen.

Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland is het hier mee eens. Pals: ‘We moeten wegstappen van de wegwerpcultuur. De meeste spullen die we wegdoen belanden simpelweg op een grote hoop of in de verbrandingsoven. En deze vervuiling krijgt steeds meer invloed op onze kwaliteit van leven. Als we afval kunnen voorkomen door boodschappen te doen zonder wegwerpplastic is dat dírecte milieuwinst. En het is nog leuk ook!’

Zero Waste Nederland werd in 2018 opgericht door psychologe Elisah Pals, die zelf toen al enige tijd afvalvrij leefde. Inmiddels inspireert zij duizenden mensen om hun leven met minder afval in te richten en zorgde haar organisatie ervoor dat op de ruiten van zo’n 7000 winkels in heel Nederland de Zero Waste Raamsticker plakt: een eenvoudige en vriendelijke boodschap die klanten aanmoedigt vooral hun eigen verpakkingsmateriaal mee te nemen.

Veel mensen willen hun steentje bijdragen, maar weten niet goed waar te beginnen. Terwijl er in Breda heel veel winkels zijn waar echt niet raar wordt opgekeken van je eigen zakje of bakje. Tijdens de Zero Waste Tour in Breda deelde ik graag mijn tips en ervaring met plasticvrij boodschappen doen in Breda.

Het was een geslaagde dag en ik kijk uit naar de tour in het voorjaar van 2022. Hou de socials in de gaten! Meer weten: