Campuscollege: Ik & de duurzame wereld
Duurzaamheid is een thema dat steeds meer voorkomt in het toekomstig werkveld van onze jongeren. Denk hierbij aan circulaire economie, plastic als grondstof en ondernemen vanuit duurzame principes. En wat betekent dit voor de toekomstige beroepspraktijk? Cato en ik reizen af naar de theaterzaal van De Campus, op het programma staan twee van de top 100 duurzaamste jonge koplopers van Nederland.
Better Future Factory
Better Future Factory is een jong duurzaam ontwerpbureau dat werkt aan een betere toekomst. Bart is mede-oprichter en projectleider voor het project New Marble waar prachtige tegels van afval plastic worden gemaakt. Bart neemt jullie mee door het hele proces, hoe het project een paar jaar geleden met een leeg vel papier op een afvalberg in Afrika is begonnen en hoe er inmiddels op verschillende plekken in de wereld productie locaties draaien.
The Great Bubble Barriere
A smart solution to plastic pollution
Francis Zoet, Anne Marieke Eveleens en Saskia Studer bedachten een systeem om plasticafval uit het oppervlaktewater te filteren voor het de oceanen instroomt. In samenwerking met Rijkswaterstaat en met crowdfunding doen zij in de Ijssel een veelbelovend experiment. Hoe zijn zij op dit idee gekomen en werkt the Great Bubble Barriere precies?
Debat
De avond wordt afgesloten met een debat van jongeren van de scholen met de zaal aan de hand van stellingen rondom duurzaamheid.
WELL DONE IS BETTER THAN WELL SAID – Better Future Factory
Verslag
The Great Bubble Barrier
De avond wordt afgetrapt door Francis Zoet van de The Great Bubble Barrier. Francis loodst ons langs enkele feiten over plastic vervuiling en haar kennismaking met het boek Plastic Ocean van Capt. Charles Moore.
Het is een koude douche te ontdekken dat plastic overal in is komen te zitten, de kleinste waterdiertjes zijn besmet maar ook ons drinkwater, daarnaast zit er inmiddels meer plastic in de zee dan vissen.
Maar wat kun je zelf doen?! De 5 R-en zijn een basis:
- Refuse – weigeren, zeg gewoon nee
- Reduce – zorg dat je minder gebruikt
- Reuse (+repair) – Vooral hardplastic gebruiksvoorwerpen kun je makkelijk repareren
- Recycle – als het er toch al is, recycle je plastic
- Rot – laat het rotten, als dat kan, beetje lastig met plastic
We krijgen uitleg over het traject wat ze met The Great Bubble Barrier hebben doorlopen, van het eerste idee tot de testfase. We krijgen tevens een kijkje in de dromen en de stappen die ze aan het zetten naar het buitenland. Ze willen hem graag wegleggen in Singapore, echter de infrastructuur is daar nog niet in orde.
Politiek spel
The Great Bubble Barrier heeft zich inmiddels bewezen, echter “niemand” wil gaan betalen of investeren. Waarom niet?! Omdat er onzekerheid is over hoeveel plastic er nu in de rivier zit, hoeveel levert een barrier nu op? Het verzoek is nu om er een Europees project van te maken i.p.v. vingerwijzen, het plastic wat zo de zee in stroomt via de rivieren komt niet enkel uit Nederland.
Inspiratie
The Great Bubble Barrier is naast het echte werk ook belangrijk als inspiratiebron. Zodra er een bubbelscherm ligt, wordt er over gepraat en werkt het inspirerend, mensen worden zich bewust.
Better Future Factory
I.p.v. over alleen maar praten gewoon doen dat was de kernboodschap van Tim Tackenberg van de Better Future Factory. 1 probleem tegelijk is beter dan alles ineens willen oplossen. Tim neemt ons mee langs talloze projecten waarbij ze met afval o.a. awards, print-filament en tegels maken. Een indrukwekkend overzicht voor zo een jong bedrijf.
Interessante uitspraken:
- Veel mensen hebben het gevoel dat gerecycled plastic van mindere kwaliteit is.
- Innovatie werkt niet zomaar op andere plekken.
- Het eiland waar plastic flessen werden omgetoverd tot tegels was ineens plasticflesjes vrij. Er was geen enkel flesje meer te vinden. Het plastic moest ergens anders vandaag gehaald worden.
- Kijk wat er gebeurt door gewoon 3 bakken neer te zetten op een school waar geen afval wordt gescheiden.
Debat
Bij het debat wordt door de studenten en het publiek positief gereageerd op de volgende uitspraken:
- Geef meer voorlichting!!! Als de school niet recyclet hoe moeten de studenten dat dan gaan doen? Geen goed voorbeeld.
- Het zit hem in de bewustwording, in de kleine dingen. Op de vloer gooien van peuken is not done. Maar ook de leraren doen dat.
- Een broodtrommel kunnen we weer hip maken, iedereen neemt zijn brood mee in een plastic zakje.