Op Stop-met-plastic safari tijdens de Dutch Design Week (DDW) 2018
Tijdens een gezellig drukke dag op de Dutch Design Week in Eindhoven, hét design evenement van Europa, ga ik opzoek naar #stopmetplastic pareltjes. Laat het u inspireren.
Klokgebouw
Het Klokgebouw op Strijp-S herbergt een mooie mix aan projecten. Van lokaal tot groots. Laten we groots beginnen, het Trash-2-Cash project. Gesteund door de Europese Unie hebben 18 bedrijven, ontwerpers, materiaal scheikundigen, wetenschappers en grote industriële partners uit 10 verschillende landen de handen ineen geslagen om hoogwaardige materialen, waaronder plastic, uit textielafval te halen. De 6 getoonde case studies zien er indrukwekkend uit.
In de wandelgang kom ik een paar grote infographics tegen over de impact van de mens op de aarde. We weten dat het flink is, maar de metafoor die designer Babette Porcelijn gebruikt, een ijsberg, komt bij mij wel binnen. Slim om eens de cijfers te tonen, dit maakt het lekker inzichtelijk. Wil je zelf zien wat jouw impact is op de aarde, ga naar: mijnverborgenimpact.nl. Ondanks dat ik aardig lijk op te letten hebben we, als iedereen zoals mij zou leven, 1.7 aardes nodig. Hmmmm…
De trendtour gehost door de trendwatch dames en heren van International Lifestyle Studies uit Tilburg pak ik uiteraard mee. Met een internationaal team van studenten hebben ze gekeken hoe design zich beweegt en welke projecten een signaal zijn om te zien welke kant het op gaat. Uit al het onderzoek zijn 5 trends geformuleerd. Terug te vinden in het trendbook. De trend die mij opviel was “Spice up the clean-up“. Bijzondere materialen worden (her)gebruikt in nieuwe producten en onverwachte lokale initiatieven staan op. Ons #stopmetplastic Pure Stories project voelt als een perfecte match met deze trend.
Op het Utrecht Science Park gingen kunstenaars en wetenschappers op zoek naar baanbrekende concepten om tot een Zero Footprint te komen. Met zijn allen omdenken van een lineaire naar een circulaire wereld waar niets meer wordt verspild.
Naast prachtige producten hoort overal een prachtig verhaal bij. Mocht je vandaag of morgen nog gaan, spreek vooral met de ontwerpers, wat een energie, machtig.
Ketelhuisplein
Door naar het Ketelhuisplein. Hier staat de Provincie Noord-Brabant met het Living Lab, een groots paviljoen ingericht om met het publiek in dialoog te gaan over maatschappelijke uitdagingen. Naast inspirerende start-ups die een podium krijgen is er veel lol. De No Escape Room, een spel om bewustwording omtrent energie te vergroten wordt gehost door een door ziekte ingevlogen vrijwilliger die iedereen meeneemt in het verhaal en inhoudelijk goed op de hoogte is.
En weer verder…
Bergstraat
Ik loop in de Bergstraat onder 1.200 plastic kwallen door. De kwallen zijn door kinderen gemaakt van zwerfplastic. De kinderen zijn de ontwerpers van de toekomst en via hen worden de ouders bereikt. Alweer een geslaagde awareness actie voor de reductie (?) van wegwerpplastic lijkt mij.
Kazerne
Via de Bergstraat kom ik uit in de Kazerne, home of design. Hier neem ik even de tijd de prachtige en bewegende bloemen (Shylight) van Studio Drift te aanschouwen en de meditatieve installatie Nuffar van Siba Sahabi te beleven. En weer ‘snel’ naar buiten, de tijd dringt, op naar het VDMA gebouw, de plek waardoor Eindhoven ‘lichtstad’ is gaan heten, en dat komt niet door Philips.
VDMA
In het VDMA gebouw waar ik binnenstap was ooit een luciferfabriek gehuisvest, hier vinden we nu het Precious Plastic project.
Hello, we are Precious Plastic!
We develop machines, tools and techniques to help people around the world tackle the plastic problem. For free. So everyone can start.
Ja, hier zou Cato blij van worden. Ik ben meer van het voorkomen van nog meer plastic, Cato is dol op het recycle gedeelte. Het liefst stopt ze plastic in de tosti-ijzer om er nieuwe dingen van te maken. Maar dat terzijde. In de oude werkplaats gaan 12 maanden lang 40 mensen nog meer oplossingen bedenken voor al de plastic rotzooi op aarde. Een plastic recycling laboratorium voor de wereld zeg maar.
Tot ziens!
De dag vliegt voorbij. Vol nieuwe ideeën stap ik op de trein terug naar huis. Eindhoven bedankt voor de gastvrijheid, complimenten wat jullie zo jaarlijks wegzetten. Tot volgende maand bij GLOW!