Over Team pLESStic!

Jouw inspiratie voor een schonere wereld.

Plastic; we hebben er een haat-liefde verhouding mee. In het nieuws hoor je vooral over de plastic soep, de pinpas aan plastic die je per week binnen krijgt en de aardolie die op raakt. Maar wist je dat de plastic soep in de oertijd al een keer bestaan heeft? Of dat je plastic uit koffiedrab, boomwortels of oude sinaasappelschillen kunt maken? Het klinkt misschien als een ver-van-mijn-bed-show, maar in de realiteit gebeurt het al. Vaak dichterbij dan je denkt.

In de team pLESStic! podcast nemen wij jou mee naar plekken waar plastic een bijzondere rol speelt. Team pLESStic! bestaat uit Marnix van de Vijver (imagineer en verhalenverteller) en Romy van Dongen (scheikundig onderzoeker en dichter). Marnix zijn specialisme ligt bij het tot leven laten komen van verhalen en Romy werkt op een (onderzoeks)lab voor medicijn ontwikkeling.

Marnix van de Vijver (imagineer en verhalenverteller) en Romy van Dongen (scheikundig onderzoeker).
Marnix van de Vijver (imagineer en verhalenverteller) en Romy van Dongen (scheikundig onderzoeker).

Wij gaan in de podcast met mensen in gesprek die op grote of kleine schaal hard werken aan een oplossing voor onze plastic uitdaging en een schonere toekomst. Sommige verhalen of acties lijken vaak klein, maar al deze acties samen vormen het verschil. Onze podcast is een centraal verzamelpunt voor deze goede ideeën.

Team pLESStic! brengt wetenschap en cultuur samen.

De verhalende podcast bestaat uit korte interviews met onze pLESStic! gasten waarbij we ingaan op de acties en hoe de luisteraars daar bij aan kunnen sluiten. Daarnaast behandelen we steeds kleine stukjes basischemie waardoor je kunt leren hoe een plastic eigenlijk gemaakt en verwerkt wordt, waarom recyclen zo lastig is voor de industrie en wat er nodig is voor een toekomstbestendig materiaal. Tenslotte verbeelden we het verhaal van de pLESStic! gasten tot een kort artistiek meesterwerk in de vorm van poëzie of een kort luisterverhaal.

“Team pLESStic! is opgericht in 2018 door Marnix van de Vijver en zijn dochter Cato, toen 9 jaar oud. In 2021 heeft Romy het stokje van Cato overgenomen.”

Deze podcast is hard nodig. De uitdaging van plastic houdt ons dagelijks bezig. We focussen ons echter vooral op de problemen en niet op de oplossingen. De politiek wijst naar de industrie, de industrie wijst naar de consument en de consument verwijst op zijn beurt weer terug naar de politiek. Het schiet zo niet op en wij moeten nu iets veranderen, voor het plastic ons en de toekomst van onze kinderen drastisch veranderd.

We hebben elkaars stem nodig. Plastics (polymeren) bestaan uit een lange keten van verschillende moleculen die allemaal aan elkaar gekoppeld zijn tot een ijzersterk geheel. Team pLESStic! brengt wetenschap en cultuur samen. Helpen jullie ons mee om samen een nieuw toekomstbestendig polymeer te bouwen? Wij leggen graag de eerste steen.