Pijnlijk bonnetje: ‘Geen rietje, wat een k*tleven’
Een voorbeeld voor mij is het bedrijf Searious Business van Willemijn Peeters, haar bedrijf doet belangrijke zaken. Ze helpen namelijk grote bedrijven slimmer om te gaan met plastic. En net zij wordt slachtoffer van een vileine uitspraak op een drankbonnetje, achtergelaten door de ober.
De uitspraak op de bon, ‘Geen rietje, wat een kutleven’ en ‘Geen rietje, want ik heb zo’n filmpje op Facebook gezien, echt kut man’, is typerend voor hoe veel mensen denken. Ze zijn zich niet bewust van de impact van al dat plastic op onze gezondheid, doen er dus ook niets aan en denken dat het wel overwaait net als de zure regen in de jaren tachtig.
Een ander voorbeeld ter illustratie; Vanochtend was ik in een nieuw ingerichte kantine voor studenten en mensen van een bedrijfsverzamelgebouw. De keuken wordt gerund door personeel van de school zelf. Ik stel een onderzoekende vraag aan de dames achter het buffet, of ze wel eens hebben gekeken naar alternatieven voor de plastic rietjes die ze nu aanbieden. Ze hadden hier nog nooit over nagedacht: geen idee waarom ze dit zouden veranderen, we doen het altijd zo en de plastic soep, dat valt toch best mee.
De focus ligt op gezonde tieners; echter deze gezonde tieners die veel in plastic aangeboden krijgen zadelen we nu wel op met een probleem ‘later’. Straks hebben we gezonde tieners op een niet zo gezonde aarde. De aarde kan het geen moer schelen dat we hem ‘vervuilen’, ze is wel wat gewend, echter wij kunnen er niet zo goed tegen. Laat de school in gesprek gaan met mij of bedrijven als Searious Business, ze zullen zien dat door te stoppen met het aanbieden van al dat wegwerpplastic ze er enkel beter van worden. De kantinedames gaan het melden.
Bekijk het artikel over het rietje incident op de website van Omroep Brabant: http://www.omroepbrabant.nl/?news/282133612/Geen+rietje+Wat+een+kutleven,+Willemijn+belachelijk+gemaakt+door+ober.aspx