Verpakkingsvrij boodschappen doen? Doe mee met de Zero Waste Tour!

Deze week is het de Week Zonder Afval. In deze moderne tijden lijkt een lege afvalbak haast onhaalbaar. Toch laat burgerbeweging Zero Waste Nederland zien dat het kan. In dit kader organiseren ze op zaterdag 4 juni aanstaande Zero Waste Tours, op 40 locaties in heel Nederland. Een lokale gids laat dan zien hoe je verpakkingsvrij je boodschappen kunt doen, vaak bij bijzondere lokale ondernemers. Ook in Breda is er zo’n tour gepland, een fietstour en een zelf-op-pad-tour.

Marnix van de Vijver, gids Zero Waste Tour in Breda, vindt het belangrijk om plasticvrij boodschappen te doen. ‘Mijn dochter zag de troep langs haar voetbalveld. Voornamelijk lege verpakkingen. We konden lang praten over hoe vervuilend het was en lelijk, maar we konden ook in actie komen. Sinds 2018 strijden we via onze Team pLESStic! podcast voor een mooiere en gezondere wereld.’, aldus Van de Vijver.

“…vervuiling krijgt steeds meer invloed op onze kwaliteit van leven. Door het meebrengen van je eigen broodzak, bakje, beker en tasjes begin je thuis door het verkleinen van de afvalberg.”

Elisah Pals, oprichter Zero Waste Nederland

Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland was in 1 van de eerste podcast afleveringen te horen. Pals: ‘De meeste spullen die we wegdoen hebben geen nieuwe bestemming. Ze belanden simpelweg op een grote hoop of in de verbrandingsoven. En deze vervuiling krijgt steeds meer invloed op onze kwaliteit van leven. Door het meebrengen van je eigen broodzak, bakje, beker en tasjes begin je thuis door het verkleinen van de afvalberg.’

Veel mensen willen hun steentje bijdragen, maar weten niet goed waar te beginnen. ‘Terwijl er in Breda heel veel winkels zijn waar echt niet raar wordt opgekeken van je eigen zakje of bakje’, zegt Marnix van de Vijver. Tijdens de Zero Waste Tour in Breda deelt hij, samen met mede gids Evelyn D’Hooghe, graag zijn tips en ervaring met plasticvrij boodschappen doen in Breda.

De Zero Waste zelf-op-pad en fiets Tours in Breda vinden plaats op zaterdagochtend 4 juni. Aanmelden kan via https://zerowastenederland.nl/helpen/zero-waste-wandeltours/